tiistai 26. syyskuuta 2017

Kulttuuri lisää hyvinvointia.

"Kult­tuu­ri li­sää hy­vin­voin­tia

Taide ja kulttuuritoiminta vaikuttavat hyvinvointiin ja terveyteen. On todettu, että aktiivinen kulttuuriharrastus on yhteydessä koettuun terveyteen, hyvän elämän kokemuksiin, sekä pitkään ikään. Sosiaalinen osallistuminen ja kulttuurin harrastaminen liitetään myös hyvään mielenterveyteen. Aktiivinen ja vapaaehtoinen osallistuminen kulttuuritoimintaan lisää muun muassa yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta. Nämä puolestaan vahvistavat hyvinvointiamme ja vähentävät muun muassa yksinäisyyttä. Lisäksi taiteen on todettu tekevän ihmiset luovemmiksi, iloisemmiksi ja aktiivisemmiksi. Yksilötasolla taidekokemukset liittyvät myös parempaan elämänhallintaan.

Terveyttä kulttuurikokemuksista

Kulttuurin ja taiteen avulla voi kaiken ikäisenä nauttia arjen estetiikasta, toteuttaa itseään ja keskittyä mielihyvää tuottaviin asioihin. Niiden harrastaminen opettaa myös sietämään keskeneräisyyttä ja tarttumaan hetkeen. Tutkimusten mukaan kulttuuririennoissa käyminen edistää terveyttä ja lisää elinvuosia. Kulttuurin harrastaja elää kahdesta kolmeen vuotta pidempään kuin kulttuuria vieroksuva. Kulttuuri paitsi edistää mielenterveyttä, se myös merkittävästi vähentää tapaturma- ja väkivaltakuolemia, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia sekä aivohalvauskuolemia. Terveyden kannalta olennaisinta näyttää olevan se, että kulttuuriharrastuksiin liittyy yhdessä toimimista.

(Lähde: Suomen mielenterveysseura

Tehtävä parin kanssa. Puhutaan lopuksi näistä ajatuksista yhdessä.

 Lukekaa teksti ja keskustelkaa yhdessä siitä, millaista kulttuuria tai taidetta harrastatte (elokuvat, pelit jne). Kirjoittakaa ajatuksianne ylös.

 Keskustelkaa siitä, miksi harrastatte kyseistä kulttuurimuotoa. Millaisia elämyksiä saatte niistä? Mitä varsinaista hyötyä saatte harrastuksestanne (esim. kaverien näkeminen)?

Liittyykö kulttuuriharrastuksenne jollain tavalla tulevaan ammattiinne? Auttaako se kehittämään teitä ammatillisesti?


******


Kone ei suostunut yhteistyöhön, enkä saanut linkkiä auki, mutta kun allekirjoittaneella on mielenterveyshäiriöitä ja kulttuurialan osa-aikatyö, niin tarvinneeko tässä linkkejä.

Työskentelen siis Swarm Event Managementilla, tuttavallisemmin Swarmilla, bäkkäriemäntänä. Swarm on tuore musiikkitapahtumiin erikoistunut yritys.

Kierrän siis musiikkitapahtumia. Aiemmin olen tehnyt töitä Qstockille, Oulun Tapahtumat Oy:lle, Club Teatrialle ja Oulun Areenalle. Työtehtävät ovat vaihdelleet vuosien ainana, mutta yksi yhdistävä tekijä on aina, ja se on musiikki. Vaikka kyseessä on työ, se on myös henkireikä ja rentoutumista opiskelujen ja muun arkielämän lomassa.

Hyvä keikka on aina elämys, load-inistä load-outiin. Se on sosiaalinen kokemus, kun artistit, työntekijät ja yleisö kohtaavat. Vakiintuneesta työporukasta on muodostunut eräänlainen varaperhe, johon voi tukeutua kaikessa. Työn puolesta näkee myös artisteja ja musiikkityylejä, joita ei muuten omin päin menisi katsomaan. 

Varsinaista hyötyä omaan ammattialaan nähden takahuoneesta ja lavalta ei saa, vaikka tietynlaista asiakaspalvelua sielläkin toimitan. No, kerran korjasin taustalakanan, koska olenhan firman ainoa bäkkärintäti, jonka kädessä neula pysyy.

Ensi viikolla laajennan maailman- ja tapahtumankuvaani ja valtaan The Irish Festival of Oulun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti